Cadastru

Cadastrul este un sistem de evidenta a proprietatilor imobiliare si a drepturilor reale asupra acestora, care are ca principal scop asigurarea unui cadru clar si sigur pentru administrarea terenurilor si proprietatilor imobiliare. Cadastrul are multiple beneficii, printre care:

  • Asigurarea securitatii juridice: Cadastrul furnizeaza proprietarilor imobiliari informatii clare si precise cu privire la drepturile lor asupra proprietatilor si a limitelor terenurilor, reducand astfel riscul de conflicte si litigii cu privire la proprietatea terenurilor si a imobilelor.
  • Facilitarea tranzactiilor imobiliare: Cadastrul asigura transparenta si claritatea cu privire la proprietatea imobiliara, facand mai usoara si mai sigura incheierea de tranzactii imobiliare.
  • Imbunatatirea planificarii urbane: Cadastrul furnizeaza informatii precise cu privire la dimensiunea si proprietarul terenurilor, precum si despre utilizarea actuala a acestora. Aceste informatii sunt esentiale pentru dezvoltarea de planuri de dezvoltare urbana durabile si eficiente.
  • Asigurarea colectarii impozitelor: Cadastrul este utilizat ca baza pentru colectarea impozitelor si a altor taxe legate de proprietatea imobiliara.
  • Protectia mediului inconjurator: Cadastrul poate fi utilizat pentru monitorizarea si evaluarea impactului activitatilor umane asupra mediului inconjurator, precum si pentru identificarea si protejarea zonelor cu valoare ecologica ridicata.